Dotacje przyznawane przez UE budowniczym restauracji mają wspierać tworzenie nowych restauracji. UE przeznaczyła na ten cel ponad sześć milionów euro. Środki te można wykorzystać na szkolenia lub rekrutację. Kolejny fundusz o wartości 300 milionów euro przeznaczony jest na wspieranie sektora kultury, w tym produkcji filmowej i prasy. Fundusze te zapewniają również premie ochronne w wysokości od 50 do 100 euro dla pracowników. Nie dziwi zaangażowanie UE w branżę hotelarską i gastronomiczną. Jest to również najbardziej zliberalizowany ze wszystkich sektorów.
Podsektor żywności i napojów odpowiada za ponad osiemdziesiąt procent całkowitej wartości dodanej w sektorze zakwaterowania i usług gastronomicznych w UE. W 2018 r. podsektor ten odpowiadał za 76,5% zatrudnienia w UE i wytworzył 64,1% wartości dodanej sektora. Dotacje dla tej branży są najbardziej ukierunkowane, co sprzyja stymulacji budowy nowych restauracji. Pomimo niskiego poziomu inwestycji w tym sektorze, w niedawnym raporcie władz UE stwierdzono, że działalność ta znacząco przyczynia się do wzrostu gospodarczego regionu.
Sektor usług hotelarskich i gastronomicznych zatrudnia prawie 10 milionów osób w UE. W 2018 r. sektor reprezentował 81,2 proc. całego zatrudnienia i 76,2 proc. całkowitej wartości dodanej. Jednocześnie podsektor reprezentuje prawie 70 procent całej niefinansowej gospodarki przedsiębiorstw. Przyczynił się również do około 8,5% niefinansowej gospodarki przedsiębiorstw UE i wygenerował 22,2% wartości dodanej tego sektora.
Branża zakwaterowania i usług gastronomicznych w UE jest zdominowana przez MŚP. Małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) odpowiadają za 86 procent zatrudnienia w sektorze i generują 77,5% całkowitej wartości dodanej w sektorze. Większe przedsiębiorstwa, zatrudniające ponad 250 osób, odpowiadają za 22 proc. całkowitej wartości dodanej. Natomiast przemysł spożywczy i napojów charakteryzuje się małymi i średnimi przedsiębiorstwami.
Budowa restauracji może być wspierana dotacjami unijnymi. UE oferuje bezpośrednie i pośrednie finansowanie projektów biznesowych. Alokacją kapitału bezpośredniego finansowania zarządzają instytucje europejskie. Fundusze te przekazywane są w formie grantów i kontraktów. Kwalifikują się różne rodzaje projektów finansowanych przez UE. Ważne jest, aby zrozumieć, że korzyści płynące z dotacji unijnych nie ograniczają się do budowy restauracji. Pomagają także budować inne biznesy.
UE oferuje wiele różnych schematów finansowania projektów biznesowych. Dotacje te mogą być wykorzystane na budowę restauracji. W 2018 r. liczba dotacji unijnych przyznanych sektorowi żywności i napojów wyniosła 11,9 proc. całego sektora zakwaterowania i usług gastronomicznych. Fundusze te są przydzielane za pośrednictwem różnych instytucji europejskich. Jeśli chcesz ubiegać się o dotację, musisz złożyć wniosek o dofinansowanie, które zidentyfikowałeś na stronie internetowej UE.