Badanie pokazuje, że w Polsce rośnie rozpowszechnienie agroturystyki, która jest częścią szerszej polityki UE na rzecz wspierania produkcji żywności wysokiej jakości. Zjawisko to jest jednak ograniczone przez niskie wyposażenie ziemi, wysokie koszty ziemi i pracy oraz brak bezpośredniej pomocy rządowej. Aby sprostać temu wyzwaniu, Unia Europejska stworzyła zachęty zachęcające producentów do angażowania się w agroturystykę.
Dotacje z Unii Europejskiej dla rolników zajmujących się agroturystyką mogą być wykorzystywane do zachęcania do dywersyfikacji i wspierania rolników w zwiększaniu dochodów. Jednak wysokość tych subsydiów jest bardzo zróżnicowana w zależności od typu gospodarstwa. Mediana wartości dopłat do agroturystyki wynosi około jednej trzeciej średniej płatności dla gospodarstw nieagroturystycznych. Różnica między nimi jest bardzo znacząca. Na przykład gospodarstwo bez agroturystyki może otrzymać mniej niż połowę tego, co gospodarstwo prowadzące działalność agroturystyczną.
Pomimo tego, że liczba gospodarstw agroturystycznych we Włoszech jest stosunkowo niska w porównaniu z innymi krajami, liczba dotowanych gospodarstw rolnych wciąż rośnie. Według unijnej strony internetowej Unii Europejskiej liczba firm agroturystycznych we Włoszech waha się od 150 000 do 270 000 euro rocznie. Dzięki temu możliwe jest szybkie odzyskanie początkowej inwestycji, jeśli firma ma ugruntowaną pozycję.
Na Węgrzech agroturystyka ma długą historię pozytywnego wpływu na środowisko. Oprócz tworzenia miejsc pracy, przedsiębiorstwa te chronią glebę, krajobrazy i usługi ekosystemowe gruntów rolnych. Dodatkowo sektor rolniczy przyczynia się do różnorodności poprzez ograniczanie produkcji monokulturowej. Ponadto rozwój agroturystyki skłania również rolników do dbania o swoją ziemię i produkowania większej różnorodności. Unia Europejska pragnie promować zdrowe środowisko i zdrową gospodarkę.
Korzyści z agroturystyki, która w Europie zyskuje na znaczeniu, jest wiele. Połączenie rolnictwa i turystyki jest uważane za obiecującą strategię dywersyfikacji dochodów, poszerzania marketingu i niwelowania wahań sezonowych. Oprócz zwiększania dochodów gospodarstw agroturystycznych, agroturystyka stwarza również możliwości zatrudnienia dla profesjonalistów pracujących w gospodarstwie rolnym. Ponadto może przynieść korzyści społecznościom wiejskim. Unia Europejska rozważa agroturystykę jako alternatywę dla rozwoju i racjonalizacji rolnictwa tradycyjnego.
Metodologia badania została zainspirowana polityką agroturystyczną UE, która obejmuje zachęty dla rolników do angażowania się w agroturystykę. Są one ściśle powiązane z wysiłkami na rzecz promowania regionalnej żywności o wysokiej wartości i kultur opartych na dziedzictwie, które są kluczowymi czynnikami przyciągania odwiedzających. Ponadto z badań wynika, że rozwój agroturystyki jest powiązany z rozwojem rolnictwa drugiego filaru UE.